Waarom besparen belangrijk is

Waarom besparen belangrijk is..

Vaak hoor ik van mensen dat ze het zonde vinden om te besparen in hun leven, omdat ze dan het idee hebben dat ze niet volledig geleefd hebben. Toch is besparen een enorm belangrijke stap richting financiële onafhankelijk, maar ook gewoon in het dagelijks leven. Waarom is besparen belangrijk? In dit artikel zoek ik het uit!
Conclusie: Besparen is belangrijk omdat het voor de meeste mensen eenvoudiger is dan geld verdienen. Daarnaast gaat je geld niet weg en kun je een ander doel toewijzen aan je bespaarde geld. Tot slot draagt besparen niet alleen maar bij aan economische voordelen, maar ook aan voordelen aan de maatschappij.

Inhoud

Geld creëren

Zelf ben ik iemand die niet zomaar geld gaat sparen vanwege de inflatie, maar ik ben wel een groot fan van besparen. Het verschil tussen sparen en besparen is dat je bij sparen geld aan het onttrekken bent, je kiest ervoor om het geld niet uit te geven, terwijl je met het geld besparen eigenlijk geld aan het creëren bent.
Je bespaart immers op iets waar je in eerste instantie wel je geld aan uit zou gaan geven. In plaats van het te sparen kies je er voor om je geld te besparen en bijvoorbeeld aan iets belangrijkers uit te geven of om te investeren. Geld is namelijk erg veel waard, want je kunt gemakkelijk je geld beleggen waardoor je geld nog meer geld gaat maken.
Veel mensen denken dat het zonde is om te besparen, omdat ze denken dat ze hierdoor niet het maximale uit het leven gaan halen, maar in de praktijk geven ze voornamelijk veel geld uit aan dingen waar ze helemaal niet gelukkig van worden. Wanneer ze op deze dingen geld zouden besparen houden ze een hoop geld over wat ze kunnen investeren of uitgaven aan iets wat hun meer waard is. Door te besparen op je uitgaven creëer je dus als het ware geld.

Ander doel

Het voordeel van besparen is dat je geld niet weggaat, maar dat het juist nog voor een korte periode bij je blijft. Door te besparen hoef je helemaal niet minder geld uit te geven, maar kun je het juist uitgeven aan dingen die voor jou belangrijker zijn. Op deze manier krijgt je geld een (ander) doel wat je waardiger is, wat het zeker de moeite waard maakt om op andere uitgaven te besparen.
Daarnaast kan besparen natuurlijk ook prima samengaan met sparen, zolang het geld maar een doel heeft. In ieder geval is het nooit écht verstandig om je geld aan iets uit te geven terwijl het niet perse hoeft. Je geld gaat niet weg, dus je hoeft zeker niet te leven met minder.

Duurzaamheid

Tot nu toe hebben we het enkel nog over de financiële voordelen van geld besparen gehad, maar het besparen van geld heeft natuurlijk ook invloed op de maatschappij, zoals op het milieu. Door minder uit te geven zul je waarschijnlijk ook minder gaan consumeren wat weer bevorderlijk voor bijvoorbeeld het milieu is.
En maak je geen zorgen, want ik maak me heus niet altijd zorgen over het milieu, maar het zou toch zonde zijn als je veel te veel water of energie gebruikt terwijl je eigenlijk ook met minder afkan? Of dat je een uitgaven eigenlijk helemaal niet nodig had, maar dat je er gewoon nog niet goed genoeg over nagedacht had? Kortom: wat extra bewustzijn bij het doen van aankopen kan bij de meeste mensen geen kwaad.

Hoe weet je waarop je wilt besparen?

Dus je wilt nu gaan besparen, maar waarop dan? Hoe bepaal je waarop je wilt besparen? Zelf gebruik ik hiervoor een vrij eenvoudige strategie.
Ik kies er namelijk voor om al mijn uitgaven bij langs te gaan en te kijken of het echt de moeite waard was of dat ik het eigenlijk nog wel gebruik. Op deze manier krijg ik een duidelijk overzicht en kan ik gemakkelijk abonnementen stopzetten. Maar ook is het natuurlijk mogelijk om spullen die je niet meer gebruikt te verkopen zodat iemand anders er nog iets aan heeft.
Zorg dus dat je overzichtelijk maakt wat je allemaal uitgeeft, en wees daarbij een beetje streng voor jezelf. Beoordeel of een uitgaven écht het geld waard is, want waarschijnlijk heb je hard voor dat geld gewerkt. Het zou zonde zijn als dat geld voor niks uitgegeven wordt, en je het misschien nog voor een groter doel zou kunnen gebruiken.