Aandelen kopen

Aandelen kopen

Je hebt er vast wel eens van gehoord; het kopen en verkopen van aandelen om geld mee te verdienen. Maar hoe werkt het nou precies? In dit artikel deel ik je mijn persoonlijke ervaring met het kopen en verkopen van aandelen. Inmiddels ben ik meer dan 2 jaar bezig met het beleggen in aandelen, dus in die tijd heb ik al aardig wat ervaring kunnen opdoen op dit gebied. Deze handleiding is vooral gericht op het uitleggen van beleggen aan beginners

Inhoud

Wat is aandelen kopen?

Bij het kopen van een aandeel wordt je als het ware voor een klein gedeelte eigenaar van het bedrijf. Een aandeel vertegenwoordigt namelijk een bepaalde waarde van het bedrijf, en geeft je een aantal rechten over dat bedrijf

Winstrecht

Het eerste recht wat je hebt is het winstrecht. Dit betekent dat je recht hebt op dividend (een winstuitkering) zodra het bedrijf goed presteert. Over winst maken met dividendaandelen kom ik later in dit artikel nog op terug.

Zeggenschapsrecht

Daarnaast heb je na het kopen van een aandeel zeggenschap in het bedrijf. Dit is voornamelijk van belang bij een BV (besloten vennootschap) en minder bij het handelen in NV’s (naamloze vennootschap) op de effectenbeurs. Voor jou als particulier heb je dus weinig aan het zeggenschapsrecht en kun je je voornamelijk focussen op het rendement op aandelen.

Rendement op aandelen

Zoals gezegd heb je met aandelen recht op dividend, wat dus een winstuitkering is. Naast het rendement met dividend zijn aandelen interessant om rendement mee te maken door middel van koerswinst. Dit houdt in dat je het aandeel voor een betere koers (prijs) verkoopt dan dat je het oorspronkelijk gekocht hebt. 

Rendement met aandelen kun je dus maken met:

  • Dividend
  • Koerswinst

Is aandelen kopen voor jou interessant?

Kort gezegd kun je dus met het handelen in aandelen geld verdienen en je vermogen laten groeien. Toch is beleggen in aandelen niet voor iedereen interessant. Je hebt namelijk ook de kans om je belegde vermogen (gedeeltelijk) te verliezen. Rendement op aandelen gaat namelijk hand in hand met het nemen van risico’s. Ben jij iemand die bereid is om risico’ s te nemen?

Redenen om te beleggen in aandelen

De voornaamste redenen voor mensen om te beleggen in aandelen is dat ze hiermee financieel onafhankelijk kunnen worden of om hun oudedagsvoorziening aan te vullen. Daarnaast beleggen mensen ook om hun geld te beschermen tegen inflatie of omdat ze simpelweg een interesse hebben in beleggen.

Redenen voor mensen om niet te beginnen met beleggen zijn voornamelijk omdat ze bang zijn hun geld te verliezen, of omdat ze alleen al stress krijgen van de gedachte dat ze hiermee geld kunnen verliezen. Om stress tijdens beleggen te voorkomen is het belangrijk om altijd een buffer hebben, en om nooit te beleggen met geld wat je niet kunt missen.

Inflatie

Een onderwerp die we nog niet uitgebreid besproken hebben is inflatie op je spaargeld. Inflatie houdt in dat je koopkracht over de jaren steeds minder wordt. Gemiddeld is de jaarlijkse inflatie in Nederland zo’n 2%. Ieder jaar wordt je spaargeld dus minder waard dan het jaar daarvoor. Om deze reden beleggen mensen hun spaargeld, want op deze manier kunnen ze toch rendement maken met hun spaargeld.

Voordelen van beleggen in aandelen

Naast de bovengenoemde redenen om te beleggen in aandelen zijn er ook nog een aantal voordelen van beleggen in aandelen. Zo heeft beleggen bijvoorbeeld een hoger geschat rendement dan het spaargeld op je rekening laten staan. Ook kan gespreid beleggen in dividendaandelen vaste inkomsten (passief inkomen) opleveren waardoor je steeds minder hoeft te werken. Tot slot kan beleggen in aandelen ook heel spannend en interessant zijn. Je leert jezelf beter kennen en je kunt je echt verdiepen (en beleggen) in interessante bedrijven.

Aandelen kopen, hoe werkt dat?

Als het goed is heb je nu wel een beetje kunnen bepalen of beleggen in aandelen ook voor jou interessant is. Maar hoe begin je dan met het beleggen in aandelen? In het verleden moest je voor het kopen van aandelen helemaal naar een fysiek beurs toe of je was aanwezig bij een fysieke aandelenuitgifte.

Tegenwoordig handel je nog steeds via de effectenbeurs, maar gebeurt dit nu online via een broker die de handel faciliteert. Een broker maakt het mogelijk dat transacties gedaan worden en voorziet je van belangrijke informatie. In ruil voor het faciliteren van deze handel brengt een broker kosten in rekening.

Ondanks dat het een stuk makkelijker is geworden om aandelen te kopen moet je nog wel een juiste broker uitzoeken, je aanmelden, je verifiëren en de juiste aandelen uitzoeken. Om je hierbij te helpen heb ik uiteraard dit artikel geschreven. Laten we beginnen met het uitzoeken van de juiste broker die bij jou past.

Welke broker?

Voorbeelden van brokers zijn DEGIRO, Binck, Lynx, eToro, Trading 212, Plus 500 en nog veel meer. Gelukkig hoef je niet perse bij zo’n broker je aandelen te kopen, maar kun je dat vaak ook via jouw bank doen. Banken zoals Rabobank, ING, Robeco en ABN AMRO maken het mogelijk om een beleggingsrekening te openen waar je ook aandelen kunt kopen. Het nadeel van beleggen via je bank is dat ze vaak wel meer kosten in rekening brengen. Daarentegen is het voordeel dat je gemakkelijk via je bank app kunt beleggen.

Bij het kiezen van de juiste broker is het belangrijk om te letten op een aantal factoren zoals klantenservice, de betrouwbaarheid en de kosten. De kosten van een broker hebben bijvoorbeeld grote invloed op het rendement op je aandelen, maar ook de klantenservice en de betrouwbaarheid is erg belangrijk omdat je niet wilt dat er zich zomaar problemen gaan voordoen met je beleggingen. Tot slot is het belangrijk om te letten op de analyse- en handelsmogelijkheden bij de broker.

Hoe werkt het beleggen via een broker?

Vaak werkt het aanmelden en het beleggen in aandelen via een broker wel als vanzelfsprekend. Het is wel belangrijk dat je geld stort naar je broker voordat je kunt beginnen met beleggen. Via het dashboard (of in de app) kun je gemakkelijk zoeken naar in welke aandelen je wilt beleggen. Via kopen (vaak in het groen) of verkopen (vaak ik in het rood) kun je er voor kiezen om in te kopen of te verkopen.

Naast aandelen is het vaak mogelijk om ook in andere effecten zoals obligaties, ETF’s, indexfondsen, grondstoffen en beleggingsproducten met een hefboomeffect te beleggen.

Bij welke broker beleg ik zelf?

Zelf beleg ik dividendaandelen via Binck Zelf Beleggen, fondsen via DeGiro, copy-trading via eToro, crypto bij Bitvavo en nog een aantal kleine beleggingen bij andere apps. Uiteraard ga ik je niet adviseren waar jij moet gaan beleggen, want dat kun je het beste zelf uitzoeken. Wel heb ik een aantal reviews gemaakt welke je kunt vinden via de bovenstaande links.

Aandelen kopen zonder broker?

Vaak wordt er aan mij gevraagd of het ook mogelijk is om aandelen te kopen zonder broker. Helaas is het aandelen kopen zonder broker niet zo gemakkelijk omdat je als particulier geen toegang tot de aandelenmarkt hebt. Er zijn wel workarounds, maar deze zijn niet zo toegankelijk voor een particulier. Wel is het mogelijk om aandelen te kopen zonder kosten.

Aandelen kopen zonder kosten?

Een belangrijke factor bij het kopen van aandelen is het betalen van de kosten. Ieder procent aan kosten die je betaald gaat namelijk al af van je rendement. Bijna alle brokers brengen namelijk transactiekosten (en soms ook nog andere kosten) in rekening. Sommige beleggingsapps van beginners zijn er juist goed in om beginners zo hoog mogelijke kosten te laten betalen. 

Toch is het wel degelijk mogelijk om aandelen te kopen zonder hier kosten voor te betalen. Zo kun je bij Bux Zero aandelen kopen via zogenaamde ‘zero-orders’ waarbij je aandelen aan het einde van de dag worden gekocht of verkocht. Ook zijn er brokers die sommige beleggingsvormen helemaal aanbieden zonder kosten of tijdelijke acties hebben.

Aandelen kopen met een app

Als je gaat beleggen is het ook makkelijk om dit onderweg met een app te kunnen doen. Sommige mensen willen immers altijd beschikking over hun beleggingen hebben en willen ten alle tijden hun beleggingen kunnen verkopen. Afgelopen jaren heb ik verschillende beleggingsapps zoals die van Peaks of Bux Zero uitgetest.

Ook heb ik zelfs een volledig artikel gemaakt over welke beleggingsapp nou het beste is. In dat artikel wordt er onderscheid gemaakt tussen apps die alleen een app zijn, of die ook een desktop-versie tot hun beschikking hebben. Ik geef je in dat artikel absoluut een advies, maar ik geef je wel de optie om verschillende apps met elkaar te kunnen vergelijken.

Aandelen kopen voor beginners

Als beginner beleggen is zeker niet makkelijk, en al helemaal niet als je überhaupt nog niet wist hoe je aandelen kon kopen. Gelukkig heb ik een volledig artikel gemaakt over hoe je kunt ‘beginnen met beleggen’. Uiteraard zal ik dit artikel op een aantal vlakken overeenkomen. Toch is dit artikel volledig gericht op het beleggen in aandelen.

Aan beginners raad ik vaak aan om beleggen niet te moeilijk te maken. Je hoeft niet perse verstand te hebben van alle beleggingsproducten, mogelijkheden en gebruik te maken van speculatieve beleggingsproducten met het hoogste rendement. Veel grote beleggers zoals Warren Buffet raden ook om eenvoudig te beginnen met beleggen via simpele indexfondsen.

Door een buffer te hebben, te weten waar je in belegt en verspreid te beleggen kun je al heel gemakkelijk op de lange termijn vermogen opbouwen. Op deze manier hoef je niet honderden transacties te doen en dagelijks achter je laptop te zitten, maar kun je gewoon op de lang termijn je vermogen laten groeien (en zo nu en dan laten dalen). Hierdoor betaal je minder vaak transactiekosten en heb je minder last van FOMO.

Populaire aandelen

Voorbeelden van populaire aandelen zijn de aandelen van Tesla, Shell, ING, KLM, Tesla, Ajax, Galapagos, Uber en Spotify. Deze aandelen zijn wel te koop bij de meeste brokers. Aan het einde van dit artikel zal ik al deze aandelen nog even wat uitgebreider toelichten voor de echt geïnteresseerde belegger.

Welk aandeel moet je kopen?

Veel mensen zijn op zoek naar de gouden trucje bij het kopen van aandeel; “vertel me welk aandeel ik moet kopen waarmee ik rijk kan worden.” Uiteraard is het zo dat als je bij sommige bedrijven vroeg ingestapt was dat je dan nu mooie rendementen had gemaakt. Toch is het investeren in één of enkele bedrijven vaak een stuk risicovoller dan in meerdere bedrijven.

Daarom vertel ik veel mensen dat ze beter een lange termijn beleggingsstrategie met indexfondsen (of door zelf meerdere aandelen te kopen) kunnen beginnen. Het is belangrijk dat je weet waar je in belegt (en niet gaat gokken), maar uiteindelijk is het ook gewoon een kwestie van je vermogen met de markt mee laten groeien.

 

Aandelen kopen met een index

Ik liet het woord zojuist al een beetje vallen; beleggen met een indexfonds. Met een indexfonds beleg je als het ware in een heel mandje van aandelen in plaats van in één aandeel. Hierdoor heb je dus automatische spreiding. Beleggen in een indexfonds kan met een ETF (ook wel tracker genoemd) waardoor de kosten lager zijn.

AEX

Een voorbeeld van een index is de AEX index (amsterdam exchange index) die een tiental Nederlandse grote bedrijven volgt. Door te beleggen in de AEX beleg je dus automatisch een klein beetje in al deze bedrijven waardoor je automatisch spreiding hebt. Je belegt dus in de groei van een aantal aandelen.

S&P500

Een andere bekende index is de S&P 500 index (Standard’s & Poor index) die de index van de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten uit verschillende branches volgt. Door te beleggen in de S&P 500 weet je dus gelijk in welke bedrijven je (gezamenlijk) belegt.

Wanneer aandelen kopen?

Er wordt mij ook vaak gevraagd wat het allerbeste moment is om aandelen te kopen. Dan kan ik je in ieder geval geruststellen, want het antwoord is: nooit. Alhoewel, het beste moment om aandelen te kopen was 50 jaar geleden, maar het een na beste moment is nu. Wees je er wel bewust van dat dit absoluut geen advies is om nu aandelen te kopen, maar dat ik je dit concept probeer te laten begrijpen. 

Tenzij je namelijk tientallen jaren expert hebt met specifieke bedrijven kun je waarschijnlijk een klein beetje voorspellen hoe de koers van een bedrijf gaat lopen (technische analyse) of hoe de toekomst van het bedrijf er uit gaat zien (fundamentele analyse). 

Toch heeft dit als simpele burger nauwelijks zin. De grootste stijgingen in de markt worden jaarlijks maar gevormd door enkele (ongeveer 10) dagen. De kans dat jij precies op die dag kan voorspellen dat een aandeel met een paar procent gaat groeien is minuscuul. Daarnaast betaal je je helemaal suf aan kosten bij het regelmatig voorspellen van de koers. Je betaald namelijk over iedere transactie weer transactiekosten waardoor je wel hele hoge rendementen moet gaan halen voor je dit er uit haalt.

Maandelijks beleggen

Het beste alternatief voor de markt voorspellen vind ik zelf het maandelijks beleggen in aandelen voor op de lange termijn. Door iedere maand met een klein bedrag in aandelen te beleggen behaal je op de lange termijn gelijkmatige rendementen met je beleggingen. Hierbij heb ik het over periodes van 10 tot 30 jaar. 

Dit is helaas niet de spannendste en leukste manier van vermogen opbouwen, maar op de lange termijn wel de duurzaamste manier van vermogen opbouwen. 

Aandelen weer verkopen

Zodra je op de lange termijn rendementen hebt kunnen maken dan kun je jouw aandelen weer verkopen. Hoe doe je dat? Nou, exact op dezelfde manier als dat je de aandelen kocht, alleen dan via het knopje ‘verkopen’. Zoals ik al aangaf is er vrijwel geen geschikt moment om je aandelen te kopen, en daarom is er eigenlijk ook geen perfect moment om je aandelen weer te verkopen. 

Market order

Bij het kopen van aandelen is het belangrijk om te weten welke vormen orders er zijn. De bekendste order is de market order. Deze order wordt uitgevoerd tegen het op dat moment de beste prijs. Een market order is de meest voor de hand liggende order bij het kopen van een aandeel.

Limiet order

Een alternatief op de market order is de limiet order. Dit houdt in dat er een limiet opgegeven wordt aan de broker om hierbij een aandeel te kopen of te verkopen. Deze order wordt dus automatisch uitgevoerd wanneer de koers de prijs van de order bereikt.

Dividendaandelen kopen

Specifieke dividendaandelen zijn aandelen waar relatief gezien een hoog dividend (winstuitkering) op wordt uitgekeerd. Vaak hebben we het dan over ongeveer 4% en meer aan dividend. De voornaamste reden om dividendaandelen te kopen is dat je hier een passieve vorm van inkomen uit kunt verdienen.

Om de juiste dividendaandelen uit te zoeken kun je kijken naar de historische dividenduitkeringen. De kans is namelijk groot dat een bedrijf veel dividend gaat uitkeren als ze dit de afgelopen jaren hebben gedaan. Het dividend is daarnaast ook erg afhankelijk van de stabiliteit van de winst.

Populaire nederlandse dividendaandelen zijn: ABN Amro, Aegon, Shell, Randstad, KPN, Ahold en Unilever. Dividendaandelen kun je op dezelfde manier kopen als gewone aandelen. Dividenduitkering zal dan vaak automatisch (ieder kwartaal) gebeuren.

Kosten van aandelen

Wanneer je begint met het beleggen in aandelen krijg je met verschillende kosten te maken. Ik gaf natuurlijk al aan dat een broker transactiekosten in rekening brengt voor het mogelijk maken van de transacties. Toch brengt een broker daarnaast regelmatig nog andere kosten in rekening. 

Overige kosten zijn vaak kosten als beheerkosten, bewaarloon en prestatievergoedingen. Hierbij hebben we het vaak over indexfondsen of andere beheerde beleggingen. Bij het enkel kopen en verkopen van aandelen worden vaak alleen transactiekosten in rekening gebracht.

Aandelen kopen tips

Om je gelijk op weg te helpen heb ik een aantal tips voor het beginnen met het kopen van aandelen. Uiteraard zijn deze tips geen garantie voor succes met het beleggen in aandelen, maar kan het je wel op weg helpen om beter te begrijpen hoe je zelf wilt gaan beleggen in aandelen.

Vrijwel alle tips zijn al eens eerder in dit artikel voorbij gekomen. Hier leg ik ze alleen nog even concreet uit.

Tip 1: Spreiding

Door te spreiden verspreid je risico’s. Als één aandeel van een bedrijf heel slecht gaat heb je bijvoorbeeld nog 50 andere aandelen om dit verlies mee op te vangen. Zonder spreiding neem je erg snel grote risico’s en kun je grote bedragen verliezen

Tip 2: Periodiek beleggen

Door periodiek (maandelijks) te beleggen in aandelen voorkom je dat je op het verkeerde moment, bijvoorbeeld voor een crisis, instapt in aandelen en verspreid je jouw risico’s dus over een lange termijn. Je koopt aandelen voor een gunstige, maar dus ook voor een minder gunstige prijs waardoor je op de lang termijn je vermogen kunt laten groeien.

Tip 3: Passen aandelen wel bij jou?

Aandelen zijn echt niet voor iedereen geschikt. Voor sommige mensen zijn aandelen namelijk te speculatief of misschien helemaal niet interessant genoeg. In plaats van aandelen kun je ook beleggen in obligaties, beleggingsfondsen, grondstoffen of beleggingsproducten met een hefboomeffect. Voor iedereen wat wils. 

Tip 4: Beleggingshorizon

Zoals ik in dit artikel al heb aangegeven is het als beginner handig om te beleggen in aandelen voor op de lange termijn. Door te beleggen op de lange termijn spreid je risico’s en kun je jouw vermogen exponentieel laten groeien door rente op rente. Het is daarom belangrijk om, voordat je gaat beleggen in aandelen, vast te stellen op welke termijn je gaat beleggen. Op de korte termijn (korter dan 5 jaar) is beleggen in aandelen waarschijnlijk helemaal niet interessant.

Tip 5: Gokken

Zoals ik ook al eerder aangaf is het belangrijk om te weten waar je in belegt. Zodra je geen idee hebt wat jouw beleggingsproduct inhoud is het meer een soort van gokken. Dit lijkt vaak tot grote verliezen. Doe je onderzoek naar de juiste aandelen (of andere beleggingsproducten) en neem hier ook voornamelijk je tijd voor. Kennis is belangrijk

Welke aandelen zijn er?

Er bestaan natuurlijk duizenden verschillende soorten aandelen. Te veel om te onthouden en om in te beleggen. Hieronder zal ik een aantal aandelen bespreken die erg populair zijn in Nederland. Hiermee krijg je gelijk wat inspiratie voor je aandelenportefeuille

Aandeel Shell kopen

Shell (ook wel Royal Dutch Shell) is misschien wel één van de bekendste bedrijven van de wereld. Het is een Nederlands-Britse Multinational die behoort tot 1 van de 6 grootste oliemaatschappijen van de wereld. Door de grote omzet en winst van Shell keert Shell al jaren een goed dividend uit. Erg interessant voor dividend beleggers dus!

Vaak hoor je kritiek op het kopen van aandelen van Shell, omdat je hiermee investeert in een oliemaatschappij die bijdraagt aan het klimaatprobleem. Toch geeft Shell zelf aan dat ze al tientallen jaren aan het voorbereiden zijn om de energietransitie naar duurzame energie te faciliteren, maar dat de vraag hiernaar nog niet groot genoeg is.

Aandeel ING Kopen

Ook ING (ING Group) is wel één van de bekendste Nederlandse bedrijven. ING is ontstaan door een samenvoeging van de Nationale Nederlanden en de Postbank. ING had in 2019 zo’n 54.000 werknemers en is beursgenoteerd in Nederland, België en de EuroNext Stock Exchange. Door te beleggen in ING beleg je dus in een populaire Nederlandse bank.

Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. 
Dit artikel is onafhankelijk geschreven en bevat vriendenlinks.